Socialiseren kun je leren!

Over socialisatie van pup en volwassen hond.

Socialiseren is het opdoen van positieve ervaringen met prikkels en situaties waarmee jouw hond van dag tot dag te maken krijgt.

Voorbeeld: Een hond mag positieve ervaringen opdoen met allerlei soorten mensen. Jong en oud, lichte en donkere huidskleur, groot en klein en dik en dun.

En dan is er ook nog zoiets als habitueren. Deze term wordt in hondenland vaak gebruikt om het gewenningsproces aan te geven, ten aanzien van prikkels in de omgeving, die er zijn, maar waar de hond niets mee hoeft.

Voorbeeld: Een hond mag leren dat passerende auto’s onderdeel zijn van het dagelijks leven. Dat hij daar niets mee hoeft, maar ook niet bang voor hoeft te zijn.

Welke prikkels en situaties voor jouw hond belangrijk zijn om aan te wennen, is natuurlijk afhankelijk van waar jij met je hond leeft en hoe jouw – en daarmee zijn – dagelijks leven er uit ziet.

Een hond die op een boerderij komt wonen, zal natuurlijk aan heel andere prikkels worden blootgesteld, dan een hond die in een appartement in hartje Amsterdam zijn intrede doet.

Maar hoe pak je dat dan aan?

Bedenk – liefst ruim voordat je jouw nieuwe maatje gaat ophalen – aan welke situaties en prikkels hij regelmatig gaat worden blootgesteld, wanneer hij eenmaal bij jou woont.

Hoe gaan jullie je samen verplaatsen? Met de auto? Of openbaar vervoer?

Woon je aan een drukke straat met veel verkeer? In een kinderrijke buurt? Kom je op elke straathoek een andere hond tegen?

Maak afhankelijk van jouw antwoorden op dergelijke vragen een kort lijstje met de belangrijkste punten. Daar ga je mee beginnen, de rest komt later!

Een hond die net geadopteerd is, ongeacht zijn leeftijd, krijgt al enorm veel voor de kiezen. Hij moet wennen aan jou, zijn nieuwe thuis, een nieuwe slaapsituatie, nieuwe geluiden, geuren en hoogstwaarschijnlijk ook aan een andere dagindeling dan hij gewend was. Dit kost tijd en heel veel energie!

Geef hem hier in ieder geval een paar dagen – misschien zelfs weken – de tijd voor, voordat je hem gaat blootstellen aan allerlei enerverende situaties buitenshuis.

Maar dan komt vroeg of laat toch het moment dat jullie samen de grote buitenwereld in gaan.

Kijken doe je met je ogen!

Allereerst, geef je hond de tijd om vanaf een – voor hem – veilige afstand te kijken naar een prikkel waaraan hij mag wennen. Kijken is een enorm waardevolle manier voor een hond om informatie te vergaren over zijn omgeving.

Wat voor jouw hond een veilige afstand is, ten aanzien van een bepaalde prikkel, is aan hem. Dit kunnen wij niet voor hem bepalen en dit zal hoogstwaarschijnlijk per situatie verschillen. Kijk daarom goed naar zijn lichaamstaal. Oogt hij ontspannen, maar geïnteresseerd in zijn omgeving, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een goede afstand te pakken. Zie je signalen van stress en/of angst, dan sta je te dichtbij en zul je de afstand moeten vergroten.

Puppy’s gaan nogal eens zitten op het moment dat ze iets zien dat ze beter willen bekijken. Geef jouw puppy de tijd om te zitten en te kijken. Maan hem niet om door te lopen. Wanneer hij genoeg informatie verzameld heeft over zijn omgeving, komt hij vanzelf weer in beweging. (Tenzij jouw pup op zijn billen ploft op een plek waar dit niet veilig is, dan verplaats je hem uiteraard naar een veilige plek.)

Je kunt je hond met voer belonen voor het rustig kijken naar zijn omgeving. Hiermee leert hij dat rustig kijken hem iets fijns oplevert – waardoor hij dit gedrag hoogstwaarschijnlijk vaker zal vertonen – maar je maakt hiermee de associatie met de situatie ook nog eens een beetje positiever, door het fijne gevoel dat hij krijgt van het eten van een lekker hapje. Twee vliegen in een klap!

Betreft hetgeen waaraan jouw hond mag wennen iets waar hij niets mee hoeft, zoals bijvoorbeeld verkeer of een kudde paarden in een weiland, dan blijft het bij kijken en daarna, op veilige afstand voor iedereen, jullie weg vervolgen.

Een foto uit mijn eigen hondenuitlaatservice. Kleine Max kreeg alle tijd om de andere honden – van een voor hem veilige afstand – op zijn gemak te bekijken.

Na kijken komt soms snuffelen

Wanneer jouw hond klaar is met kijken, kan het zijn dat hij nog graag iets meer informatie wil verzamelen door te snuffelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor nieuwe mensen of honden die hij ontmoet, maar kan ook opgaan voor een nieuwe omgeving.

Check – voordat je jouw hond laat snuffelen aan een mens of andere hond – altijd even of de andere partij dit goed vindt. Zoals gezegd is het belangrijk dat jouw hond positieve ervaringen opdoet en het zou dus erg vervelend zijn als de persoon of de andere hond niet gediend is van deze snuffelpraktijken en daarop vervelend reageert op de aanwezigheid van jouw hond.

Redenen waarom een andere hond niet gediend kan zijn van de toenadering van jouw hond kunnen bijvoorbeeld zijn dat de hond is kwestie zelf geen prettige ervaringen heeft met andere honden, dat het dier bijvoorbeeld pijn heeft, waardoor hij liever geen contact wil, of dat hij gewoon geen behoefte heeft aan contact met soortgenoten.

Dit alles geldt ook wanneer jouw hond een puppy is. Niet alle andere honden zijn erg dol op puppy’s. Puppy’s zijn soms druk, hebben scherpe tandjes die ze overal in kunnen zetten en mogen vaak nog veel leren over sociale omgangsvormen. Onder het mom van “positieve ervaringen”, laat jouw puppy dus alleen kennismaken als alle partijen hier voor openstaan.

Vraag mensen die openstaan voor een ontmoeting met jouw hond, om deze niet direct te aaien. Jouw hond komt in eerste instantie informatie vergaren. Aaien en knuffelen komt – als het komt – daarna pas.

Samen op reis!

Wanneer je jouw hond wilt laten wennen aan het reizen met auto of openbaar vervoer, komt er, na het rustig kijken en eventueel snuffelen op veilige afstand, natuurlijk het moment dat je samen dat voertuig en/of een bepaalde ruimte gaat betreden.

Zorg allereerst dat je alle spullen die jouw hond nodig kan hebben, bij je hebt. Denk hierbij aan een bakje water, een kleedje om op te liggen, voldoende belonings-snackjes en misschien wel een gevulde kong of een lekker bot.

Probeer voor jouw hond een veilige plek te creëren en steun hem in dit nieuwe avontuur, door rustig met hem te praten, hem tegen je aan te laten liggen wanneer hij dit fijn vindt en eventueel rustig te aaien, wanneer hij dit op prijs stelt.

Een pup of klein hondje mag je gerust optillen wanneer jullie bijvoorbeeld over een druk perron of door de trein naar een rustige plek moeten. Jouw armen bieden veiligheid en je voorkomt dat iemand per ongeluk op een pootje gaat staan.

Houdt de ritjes in de eerste periode kort en met een leuke bestemming, zoals bijvoorbeeld het bos of een blokje om en weer lekker naar huis.

Ik kan onmogelijk in één artikel alle situaties beschrijven of alles uitleggen over socialiseren. Ga daarom graag op zoek naar een honden-professional in jouw omgeving. Iemand met een gedegen opleiding, die werkt volgens de nieuwste inzichten en die jou op een hondenschool of in je eigen omgeving kan begeleiden bij de socialisatie van jouw hond.

Nog een laatste, heel belangrijke tip!

Doe alles met mate!

Geef jouw hond ruimschoots de tijd om zijn nieuwe ervaringen te verwerken. Zorg dat hij voldoende tijd krijgt om te slapen en ontspannen in een voor hem veilige omgeving, bij voorkeur thuis. Plan niet elke dag een nieuw avontuur voor jouw hond. Jullie hebben nog een hondenleven lang de tijd om positieve ervaringen op te doen!

Heel veel plezier samen!

Hoe zit dat dan met spelen met andere honden!? Dat hoort toch ook bij socialiseren?
Omdat spel tussen honden een veelomvattend onderwerp is, heb ik hier een ander artikel over geschreven. Deze vindt je terug op de blogpagina van mijn website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *